Bekymmerslösa barrträd, ska vi älska eller hata detta vintergröna häckande träd?

Det finns så många som 55 miljoner leylandii barrträd över nordvästra Europa. Det handlar om perception, hur mycket vård och uppmärksamhet vi ger dessa växter. Människor tenderar att plantera detta träd olämpligt, då försummar de att hålla dem under kontroll. Försummelsen av vissa häckar som Leylandii resulterar ofta i att lövgrenar ligger platt.

I motsats till vad många tror är leylandii mer eller mindre brittiska, vilket är ett kors som ägde rum i Wales tillbaka i slutet av 1800-talet. Den ursprungliga arten är båda från USA, som är Monterey-cypress (Cupressus macrocarpa) och Xanthocyparis nootkatensis, Nootka-cypressen. Den ena källan ger leylandii sin hårdhet, medan den andra har donerat sin extraordinära snabba tillväxthastighet. Det är självklart att trädet inte kan reproducera sig utan mänsklig hjälp. Alla out-formade träd du ser idag har medvetet planterats eftersom de alla kommer från dålig trimning.

Faktum är att ingen riktigt vet exakt hur högt trädet kan växa. Eftersom de är relativt nya. Det finns inga som är forntida. Det är möjligt att leylandii kan växa till över 61 meter eller 200 fot lång. Detta är inte nödvändigtvis en dålig sak – faktiskt ur skogsbruksvinkel är det mycket fördelaktigt. Om du emellertid är en husägare som bor bredvid en leylandii-häck, kan det kännas som en skada i horisonten. Leylandii blir väldigt långa när de lämnas ouppmärksamma. Om dina grannar bor nära kan det orsaka oro, eftersom vissa av dess grenar kan spridas breda.

Grannar oroliga?

Det är en annan sak inom inhemska trädgårdar, där sådana träd kan göra sig skyldiga till att blockera ljus och begränsa synen. Sekretess är den främsta anledningen till att människor planterar en sådan art. Men få inser hur snabbt träden växer. De groddar uppåt och utåt med en hastighet på minst en meter per år. Det är en sak att klippa toppen av en ung leylandii-växt, men en annan sak att försöka klippa en hel häck, som ofta kan vara bredare än den är hög. Och naturligtvis suger träden upp fukt som kan göra det svårt att plantera jorden i närheten.

En hög häck anses nu vara något högre än två meter. Det skulle gälla vintergröna och halvgröna häckar, exklusiv bambu och murgröna. Du kan se hur en tät häck som Lagerhägg Etna suger ut ljuset – det är inte konstigt att häckar som inte är kontrollerade kan orsaka så många grannkonflikter.

Comments |0|